artikel

Vår budget för 2023

 

Kungsbacka kommun har efter år redovisat stora överskott. Sedan 2004 är överskottet runt 3 miljarder kronor. De senaste 10 åren svarar för ett överskott på 2 miljarder kronor och de senaste två åren på 900 miljoner. Lägg till prognosen för 2022 som visar ett resultat på +600 miljoner kronor. 

Med den här bakgrunden är det verkligen tid för kommunen att göra satsningar på välfärden.

Kollektivtrafiken

Vänsterpartiet vill göra en satsning på gratis kollektivtrafik för våra barn och ungdomar upp till 19 år eller så länge de går i gymnasiet. 

Vi vill göra det för klimatets skull, men också samtidigt möjliggöra för barn och ungdomar att själva ta sig till sina fritidsaktiviteter.

I den socialdemokratiska budgeten avsätt 4 miljoner kronor. Vänsterpartiet tycker att satsningen bör vara rejälare. Vi avsätter därför 8 miljoner i vår budget dvs ytterligare 4 miljoner kronor

 

Förskola&Grundskola, Gymnasium&Arbetsmarknad, Kultur och Fritid

Vänsterpartiet ställer sig till fullo bakom de satsningar som Socialdemokraterna vill göra för att främja de ungas välmående och hälsa. Skolsköterskor, kuratorer, psykologer, specialpedagoger, socialpedagoger m fl behövs.

Kulturen får aldrig bli en plånboksfråga, därför måste Kulturskolan vara avgiftsfri

 

Individ & Familjeomsorg

Vänsterpartiet vill precis som socialdemokraterna öka mängden personal på gruppboenden och serviceboenden så att arbetsscheman och därmed arbetsmiljön blir bättre.

Vänsterpartiet vill betona möjligheten till lägerverksamhet.

Vi står också till fullo bakom satsningen på ökad personaltäthet för hantering av orosanmälningar, spelberoenden och suicidprevention. 

Vänsterpartiet ser behovet av fler familjehem, jourhem och HBV-hem och att dessa drivs i egen regi.

Vänsterpartiet vill att Kommunen anställer välutbildade Fältassistenter.

För detta ändamålet avsätts 4 miljoner kronor

 

Äldreomsorgen

Vänsterpartiets uppfattning är att det behövs en rejäl satsning på Äldreomsorgen. Inte minst under våren 2020 när pandemin bröt ut visade på brister. Personalen har fått ta ett stort och tungt ansvar. Vi ser samma behov som Socialdemokraterna gör med bättre tidsförutsättningar och bemanningsförstärkning. Vi ställer oss också helhjärtat bakom en satsning på kultur för äldre och en råvarusatsning för måltider.

Dessa satsningar är sammantaget på 37 miljoner kronor.

Utöver detta vill Vänsterpartiet att någon eller några restauranger på äldreboende öppnas för pensionärer. Vi avsätter ytterligare 2 miljoner för detta.

Kungsbacka kommun har ett bandylag för herrar, som spelar i den allra högsta serien. Det är dags att dessa idrottsutövare får samma förutsättningar som ishockeylagen har fastän de spelar i en betydligt lägre serie.

Vänsterpartiet vill att Kungsbacka kommun tillsammans med Varbergs kommun startar med planeringen för en bandyhall.  

Kungsbacka hade för några år sedan ett damlag i fotbollsallsvenskan. I kommunen fanns ingen godkänd spelplan utan hemmamatcherna fick spelas utanför kommunen. Det är hög tid att Kungsbacka Kommun planerar för en fotbollsplan som möjliggör spel i den högsta divisionen.

Vänsterpartiet avsätter därför 2 mkr i 2023 års budget för dessa två utredningar.

 

Mål.

Bostäder

Vänsterpartiet vill att bostadsbristen och bostadsproblematiken ska bli en prioriterad fråga. 

  • att årligen bygga 1000 nya bostäder, där minst hälften ska vara hyresrätter. 
  • Ska detta bli en verklighet krävs en betydligt aktivare markpolitik och med ett väsentligt större kommunalt markägande än vad som är idag.
  • Ingen jordbruksmark ska tas i anspråk

 

Gymnasium och Arbetsmarknads

  • Andelen elever som anger att dom mår Bra eller Mycket Bra i den årliga elevenkäten skall öka till lägst 70%
  • Samtliga elever som ingår i Kommunala Aktivitets Ansvaret skall ha en individuell aktivitetsplan

 

Arbetsmiljö

  • Den upplevda arbetsmiljön ska årligen förbättras med 10%

 

Det ska årligen i Årsredovisningen med start 2023 ske en uppföljning av dessa mål.

 

Budget 2023.pdf

Dela den här sidan:

Kopiera länk