Debatt

Nytt energibolag nödvändigt.

Insändare, publicerad i Kungsbackaposten  den 12 augusti 2022

År 2001 beslutade Kommunfullmäktige om en av de dummaste affärer som genomförts av Kungsbacka kommun – försäljningen av det kommunala energibolaget. Det var inte av ekonomiska skäl, utan av rent ideologiska skäl som dåvarande Folkpartiets motion drevs igenom av L, M och KD. Borgerligheten var inte enade i frågan utan partipiskan ven och ledamöter som var emot byttes ut mot ersättare. Jag menar att de på detta sätt manipulerade valresultatet för att få igenom försäljningen. I övriga kommuner i Halland har man resonerat annorlunda. Man har behållit sina energibolag, de levererar vinster in i kommunkassan och man är aktiv i arbetet med förnybar energi.

I Kungsbacka saknas detta, att man sätter upp solceller på kommunala byggnader är positivt men förändrar inte helhetsbilden. Vad som behövs är en kommunal samordning av utvecklingen av den förnybara energin inom kommunen. I övriga Hallandskommuner händer det betydligt mera och deras kommunala kassor tillförs hela tiden överskott från verksamheten. Med en kommunal samordning demokratiserar vi även att folkliga initiativ kan tas med i processen och beredas på ett demokratiskt sätt.

Vi demokratiserar vår energiframtid och alla kommuninvånare kan bli delaktiga.

Vänsterpartiet i Kungsbacka menar att ett kommunalt energibolag för förnybar energi är nödvändigt och vi kommer att verka för detta under kommande mandatperiod. Det är vår förhoppning att de borgerliga partier som 2001 genomdrev försäljningen av energibolaget inser sitt misstag och är med och arbetar för ett kommunalt energibolag  för förnybar energi. 

 

Viking Bengtsson  

Första namn på Vänsterpartiets kommunlista i Kungsbacka

Dela den här sidan:

Kopiera länk